Välkommen till
Lunds vagga

Att Kulturkvarteret ligger i Lunds historiska centrum råder det ingen tvekan om, eftersom det är i de närliggande kvarteren som staden grundas i slutet av 900-talet. Om det är den kristnade danska vikingakungen Harald Blåtand eller hans son Sven Tveskägg som kan kalla sig Lunds grundare tvistar de lärde om. Men klart är i alla fall att det omkring år 990 fanns en kristen begravningsplats i nuvarande Kattesund och att tre tidiga träkyrkor påträffats i området. De första kyrkorna i trä ersattes så småningom med nya i sten och sedan påven Paschalis II i Rom år 1103 utsett Lund till ärkesäte för alla de nordiska länderna närmast exploderade kyrkobyggena. Som mest fanns här hela 26 kyrkor, vilket får anses vara anmärkningsvärt i en stad med några tusen invånare.

Mitt i unika
historiska kvarter

Kulturkvarteret ligger mitt i detta gamla religiösa centrum med domkyrkan ett stenkast bort, dominikanerklostret på tomten ner mot nuvarande Kiliansgatan och S:t Mikaels kyrka som granne mot nuvarande Lilla Sigridsgatan. Av all denna katolska makt och prakt återstår dock endast två byggnader: domkyrkan och klosterkyrkan S:t Peter. Resterande kyrkor och kloster revs strax efter Danmarks reformation 1537, men det medeltida gatunätet och mängder av arkeologiska lämningar och fynd fortsätter att berätta om områdets unika plats i nordisk historia.

Lunds charmigaste gator
väntar runt hörnet

Det är svårt att tänka sig ett trivsammare läge än Kulturkvadranten. Slingrande gator med gat- eller kullersten påminner om att det var här som Lunds första kvarter tog form. Kulturkvadranten är som en idyllisk liten stad i staden – samtidigt som stadens utbud och grönområden som Botaniska trädgården väntar några minuters promenad bort.

Andreas Hansen

Fastighetsmäklare
0707 - 74 89 75
andreas.hansen@fastighetsbyran.se